Judokilpailussa

Judo-ottelu eli shiai on yksi judon perinteisistä pääharjoittelumuodoista. Judo-ottelussa judon harrastaja asettaa rohkeutensa ja judotekniikkansa todelliseen koetukseen vastustajan kanssa mitellessään. Judo-ottelun tarkoituksena on saada Ippon eli täydellisesti onnistunut suoritus, joka päättää ottelun välittömästi. Ipponin saa esimerkiksi heittämällä vastustajansa voimalla ja nopeudella selälleen tai pitämällä vastustajaansa sidonnassa täyden ajan eli esim. alle 13 v. sarjassa 20 sekuntia. Yli 15 vuotiaat voivat saavuttaa ipponin myös pakottamalla vastustajansa antautumaan joko kuristuksella tai kyynärvarteen tehtävällä käsilukolla.

Judokilpailussa on yleensä 2-5 ottelua, riippuen vastustajien määrästä ja saman sarjan ottelut otellaan saman päivän aikana alusta loppuun. Ottelijat on jaoteltu iän, painon ja joskus taitotason mukaan sarjoihin. Otteluaika riippuu ottelijan iästä, ollen alle 11 v. sarjassa kaksi minuuttia ja esim. junioreilla (yli 18 v-alle 21 v.) 4 min. Aikuisilla miehillä otteluaika on 5 min ja naisilla 4 min.

Ottelua johtaa tuomari, joka antaa suorituspisteitä (Ippon, Wazari tai Yuko) onnistuneista heitoista ja sidonnoista. Mitä täydellisemmin ja nopeammin vastustaja tulee alas heitosta, sitä paremmat pisteet tuomari julistaa. Ippon voittaa kaikki alemmat pistesuoritukset ja ottelu päättyy siihen. Wazari voittaa kaikki yukot ja kahdella wazarilla saa ipponin. Yuko taas on pieni pistesuoritus, jolla voittaa ottelun, mikäli vastustajalla ei ole suurempaa suoritusta. Tuomari antaa myös varoituksia – shidoja – esim. passiivisesta ottelutyylistä tai kielletyistä kasiotteista. Mikäli ottelija saa neljännen varoituksen häviää hän ottelun. Mikäli pisteet ovat ottelun lopussa tasan, voittaa se ottelija, jolla on vähemmän varoituksia. Tuomari voi julistaa myös suoran hansoku-maken eli diskauksen, mikäli ottelija toimii judohengen vastaisesti esim. vahingoittaa vastustajaansa tahallisesti. Tällöin ottelijan ottelut päättyvät siinä kilpailussa siihen.

Judo-ottelu alkaa kumarruksilla, jonka jälkeen ottelijat ottavat avausaskeleen kohden vastustajaa. Tämän jälkeen tuomari komentaa ”hazime” – aloittakaa, jonka jälkeen ottelun kulku on ottelijan omissa käsissä pystyssä omilla hyökkäyksillä eli heitoilla ja matossa sidontaan tähtäävien käännöin hyökäten. Tuomari komentaa myös ”matte” – seis, halutessaan keskeyttää ottelun, esim. jos ottelijat menevät ulos ottelualueelta tai antaakseen varoituksen. Ottelu päättyy äänimerkkiin ja tuomarin komentoon ”sore made” – ottelu loppu. Voittajan julistuksen jälkeen ottelijat kumartavat toisilleen kiitokseksi ja poistuvat tatamilta valmistautumaan seuraavaan otteluun.

Mikäli varsinainen ottelu päättyi tasan, siirrytään jatkoajalle ns. Golden score-otteluun, jossa ensimmäisen suorituksen tai vastustajalleen varoituksen ajanut ottelija voittaa ottelun. Golden scorella ei ole maksimiaikaa - ottelua otellaan siis siihen saakka kun ratkaisu saadaan tehtyä ja ottelun voittaja löytyy.

Judo-ottelu on jännittävä tapahtuma, jossa judoka laittaa itsensä täydellisesti koetukselle. Judo-ottelu näyttää kuinka hyvin on harjoiteltu ja tekniikat sisäistetty. Judo-ottelu opettaa toimimaan paineen alla. On kasvattava kokemus otella suuren yleisön edessä ja laittaa itsensä likoon oman kunniansa, harjoitteluryhmänsä, judoseuransa ja jopa oman maansa puolesta vaikkapa Olympialaisissa.


   
Lisää uutisia
Judo
«  Heinäkuu   »
Kategoriat