27. 24H Hiihto 3.2.-4.2.2017

HAKKARIN 24 TUNNIN VIESTIHIIHTO 3.-4.2.2017 klo 18-18

Viesti hiihdettiin nyt 27. kerran. Kun luonnonlunta oli viestin alkaessa vain n. 5 cm, niin ilman tykkilumi/jäähile latupohjaa viesti olisi jäänyt hiihtämättä, koska jo muutenkin oltiin vara-ajankohdassa.

Viestin lenkki oli 2.05 km johtuen osaksi Hopeasompafinaalien 2017 vuoksi uudistetusta latuverkosta ja osaksi vaihtoalueen siirtämisestä ko. kilpailujen vuoksi isoksi lähtö- ja maalialueeksi muutetulle Hiekkakentälle, joka normaalisti talvisin on jäädytetty ulkojääkaukaloksi ja ulkoluistelualueeksi. Näin saavutetut kierroslukumäärät eivät ole vertailukelpoisia lyhemmän lenkin (1.2-1.4 km) 1986-97 ja 2014 sekä 2016 tuloksiin, eikä myöskään pitemmän lenkin (2.4 km) 1998-2013 ja 2015 tuloksiin.

Kilpailukeskus oli Viipalekoulussa, jossa oli kanslia ja tulospalvelu, käytäväpukuhuone, WC:t ja taukotilaa. Hiihtäjät kävivät joka kierroksella kääntämässä Hiekkakentälle tehdyssä ”hevosenkengässä”. Siinä oli lähtö, maali ja vaihtoalue. Siinä tapahtui myös kierroslaskenta, jonka välittömässä läheisyydessä oli juomahuolto ja suomalaiseen urheilutapahtumaan kuuluva grillimakkaran myynti. Tapahtumasta vastasi Lempäälän Kisa ry:n kuntojaosto, jonka aktiiveista osa oli saman viikonlopun Avantouinnin SM-kisoissa Savonlinnassa tuomisinaan pari mitalia.

Viesti hiihdettiin taas kahdella viikolla lykättynä, kuten 2014 ja 2016 (2015 ja 2013 alkuperäisenä viikonloppuna). Luonnonlunta oli siis niukalti, mutta Hopeasompafinaalien 2017 varmistamiseksi tehdyt tuhannet tykkilumikuutiot olivat tehneet laduista leveät ja n. 50-70 cm paksun lumikerroksen P/V -baanat.

Viestin aikana ilman lämpötila vaihteli -0.8 ja +0.4 asteen välillä eli oli varsinainen nollakeli! Lämpimintä oli lauantaina iltapäivällä hiljaisessa räntäsateessa n. klo 15-16 ja kylmintä perjantaina illalla klo 18-19. Tuuli ei kiusannut viestiä tällä kertaa, mutta ilman suhteellinen kosteus sahasi 90-100 %:n välillä, oli pilvistä ja näkyvyys oli sateen tai sumun heikentämä. Sadetta saatiin alijäähtyneenä vesisateena (pe-ilta), lumena (la-aamu) ja räntänä (la-iltapäivä). Keli heikkeni oleellisesti aamuyöllä alkaneen lumisateen ja iltapäiväisen räntäsateen vuoksi. Lauha keli ja kulutus lisäksi muuttivat tykkilunta pulverimaiseksi. Latu ajettiin kesken viestin aamulla klo 8:n maissa, mikä johti seuraavien tuntien aikana kierrosmäärien nousuun.

Viestin mahdollistivat latumestari Raimo Urvanta ja lukuisat markkinoinnissa, järjestelyissä, makkaragrillillä ja kierroslaskennassa auttaneet tai tiloja käyttöön antaneet yhteistyötahot. Suuret kiitokset heille kaikille! Viesti hiihdettiin Hiekkakentältä perusladulle ja sitten sillan alta suoraan kohti m2015 Hiihtomaata. Sitten ylälenkille, josta palattiin sitten sillan päältä niin, että Vesitorninmäki oikaistiin alakautta ja hiihdettiin Hiekkakentän ohi Saunalenkille, josta palatessa kurvattiin Sinisen kopin nurkalta takaisin Hiekkakentälle.

Joukkueita oli 13 ja niissä hiihtäjiä 198. Joukkueiden määrän ennätys on 28 (2006) ja hiihtäjien määrän ennätys 507 (2006). Joukkueen koko oli keskimäärin n. 15 hiihtäjää eli niissä oli tilastollisesti n. 9 kahden peräkkäisen tai kahden erillisen tunnin vuoron urakoijaa ja n. 6 vain yhden tunnin nautiskelijaa. Tietysti eri joukkueiden kokoonpano vaihteli keskiarvon molemmin puolin: kolmella joukkueella oli yli 20 hiihtäjää, mutta kahdella alle 10 hiihtäjää. Neljässä joukkueessa oli 3-6 tunnin urakoijia. Useassa joukkueessa oli nuoria tai jopa lapsihiihtäjiä, joten konkareiden ikääntyessä osallistujien keski-ikä tuskin juurikaan nousi.

Viestin kilometrimääräennätys 8955 km (2006) ei ollut uhattuna, kun pienehköllä joukkuemäärällä ja osaksi hankalissa keliolosuhteissa 27. viestihiihdossa hiihdettiin 1830 kierrosta eli kilometreiksi muutettuna 3752 km – Hakkarista linnuntietä Siperian Lena-joelle, Turkmenistaniin, Libyan rannikolle, Gibraltarin salmelle, Grönlannin ja Labradorin välille tai Kanadan Luoteisväylän saaristoon!

Peräti yhdeksän viimeksi eli 2016 osallistuneista joukkueista oli nyt pois. Näitä olivat viime kerran voittaja soutajaryhmä Suvituuli Tiimi Turusta, tähän asti kaikissa viesteissä mukana ollut Sääksjärventien asukasyhdistys, RC Eemeli Keski-Suomesta, Teiskon Urheijoiden kaksi joukkuetta, Team Meikäläiet, rotarien kanssa kierroskilpaa vuosia käynyt Lions Club Lempäälä ja kahden hiihtäjän 12-tunnin vuorojen AAC - Haurala. Miksi näin? Hiihto-olosuhteet Suomessa olivat luonnonlumella huonot linjan Liminka - Kärsämäki - Keitele - Suonenjoki - Kitee lounaispuolella eli päivämäärän huomioon ottaen harvinaisen laajalti. Hiihtämään on päässyt vain tykkilumipaikoissa - Lempäälässäkin vain Hakkarissa. Lisäksi useat potentiaalinen joukkueet olivat pois päällekkäisyyksien vuoksi. Niistä merkittävin oli Finlandia-hiihto.

Uusia joukkueita tuli kolme. Niistä yhdenmukaisissa hiihtohaalareissa esiintynyt ProMTB / Team Medilaser edusti useita paikkakuntia ja hiihti muilta joukkueilta karkuun vain 8 hiihtäjällä. Naisvoittoinen Kanuunaharharetki oli toinen vain 8 hiihtäjän ryhmä. Uusiin joukkueisiin laskettiin myös Avantouimarit, koska se ei ollut 2016 mukana, mutta omaa muuten pitkän viestihiihtohistorian.

Hiihdon päätyttyä pidettiin lyhyt tulostenjulkistamistilaisuus Viipalekoulun tiloissa. Siinä yhteydessä käsiteltiin myös syitä vähäiseen joukkueiden määrään. Lopuksi toivotettiin kaikille rauhallisempaa loppua viikonloppua ja parempaa hiihtotalven jatkoa sekä mukavia hetkiä hiihtokisoja seuratessa.

Lempäälässä helmikuun 6. päivänä 2017 Jorma Kunnas

Lempäälän Kisa ry / kuntojaosto


   
Lisää uutisia
Kuntoilu
«  Joulukuu   »
Kategoriat